BEPANG DAN SEJARAH KULINARI




BEPANG PULUT : PERKEMBANGAN DI TERENGGANU DARI TAHUN 1970 HINGGA TAHUN 2000






PENGENALAN
Bepang ialah sejenis kuih tradisonal yang berasal daripada Terengganu. Menurut responden Zakariah Bin Ariffin bepang ini berasal daripada Kampung Surau Panjang1.Selain itu, menurut Wikipedia, bepang pulut dapat ditakrifkan sejenis makanan manis dan rangup yang sedap dimakan. Bepang pulut merupakan sejenis makanan tradisional orang Melayu yang biasanya sangat popular di sekitar Kg Surau Panjang2.
Kampung surau panjang ini terletak kira – kira 11 kilometer dari pusat Bandar Kuala Terengganu. Perjalanan dari pusat Bandar Kuala Terengganu ke Kampung Surau Panjang mengambil masa kira – kira 20 minit jika menaiki kenderaan bermotor seperti kereta, bas, teksi, dan motosikal. Kampung Surau Panjang ini terletak di antara Kampung Kedai Buluh dan Kampung Bukit.
Asal usul nama Kampung Surau Panjang ini mengikut cerita penduduk setempat bahawa nama kampung tersebut adalah sempena sebuah surau yang di kira amat panjang oleh masyarakat Terengganu suatu masa dahulu. Namun surau tersebut telah berubah bentuk sekarang ini.Surau ini dikatakan hanya menjadi masjid pada hari Jumaat sahaja yang mana pada hari-hari lainnya ianya digunakan sebagai balairaya oleh penduduk setempat. Dari semenjak dahulu lagi, ianya masyur dan menjadi tumpuan jemaah-jemaah daripada kawasan sekitarnya seperti Kedai Buloh, Surau Haji Daud dan Tok Adis.
Di Kampung Surau Panjang terdapat kira-kira 12 orang penduduk kampung yang telah mengusahakan bepang ini3. Bepang telah diusahakan oleh penduduk Kampung Surau Panjang berpuluh-puluh tahun yang lalu. Oleh itu, pengusahaan bepang ini telah menjadi turun temurun dari satu generasi ke satu generasi4. Hal ini telah menyebabkan berlaku banyak perubahan dari segi banyak aspek terutamanya pembukusan dan proses membuat bepang selari dengan permodenan negara.
 Pengusaha bepang pulut di Kampung Surau Panjang adalah sebagai mercu tanda bagi kampung ini kepada masyarakat dari dalam dan luar Terengganu. Selain itu, perusahaan ini juga melibatkan secara langsung penduduk kampung dalam setiap proses pengeluaran. Dan antara anggota masyarakat yang terlibat dalam perusahaan ini kebanyakan dalam lingkungan umur 20 tahun hingga 60 tahun.
Selain itu, perusahaan bepang ini telah menjadi buah mulut bagi setiap lapisan masyarakat bukan sahaja di Terengganu malahan di semenanjung Malaysia seperti Johor, Perak, Pahang, Selangor dan sebagainya telah diperkenalkan dan menjadi kesukaan ramai. Bukan sahaja dari dalam negara bahkan ada daripada luar negara sanggup ke rumahnya untuk membeli dan mengetahui cara – cara pemprosesannya.

                                                  PROSES MENYIRA DGN GULA
                                                       

SEJARAH BEPANG PULUT
            Setiap negeri di Malaysia ini mempunyai keunikan yang tersendiri dan mempunyai adat resam yang melambangkan sesuatu tempat serta merupakan tarikan kepada pelancong untuk ke negeri tersebut. Oleh itu, di Terengganu juga mempunyai keunikan yang tersendiri. Antaranya keropok lekor, kain batik, kain songket, penyu, masjid Kristal, bepang pulut dan banyak lagi. Keunikan ini adalah sebagai lambang kepada Negeri Terengganu dan juga sebagai sumber ekonomi kepada rakyat Terengganu.
 Negeri Terengganu Darul Iman adalah salah sebuah negeri yang terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Ia terletak diantara garisan bujur 102.25 dengan 103.50 dan garisan lintang 4 hingga 5.50. Di bahagian selatan dan barat daya pula bersempadan dengan Pahang. Keluasan negeri Terengganu sekarang kira-kira 1,295,638.3 hektar / 1,295,512.1 hektar. Jaluran pantainya menganjur sejauh 225 kilometer dari Utara ( Besut ) ke selatan (Kemaman). Sebelum tahun 1947 terdapat sembilan daerah di Terengganu; Kuala Terengganu, Kemaman, Kemasik, Paka, Dungun, Marang, Hulu Terengganu, Besut dan Setiu.
Penyelidik telah memilih bepang pulut sebagai tajuk kajian ini. Bepang pulut ialah sejenis kuih tradisional yang berasal dari Kuala Terengganu. Bepang ini dapat ditakrifkan sejenis makanan manis dan rangup yang sedap di makan bila-bila masa sahaja. Setiap perkara mempunyai cerita mengenai asal usul dan sejarahnya yang tersendiri. Termasuklah bepang pulut ini sebagai kuih tradisional bagi Kuala Terengganu. Bepang pulut mula wujuk kira-kira seratus tahun dahulu iaitu awal tahun 20-an.
Menurut Zakaria Bin Ariffin atau mesra dipanggil (Pok Ya) asal usul bepang pulut adalah daripada Kampung Surau Panjang yang terletak di daerah Kuala Terengganu5. Beliau berkata, beliau telah mengusahakan perniagaan bepang pulut ini bermula tahun 1979 yang diwarisi daripada ibu mertuanya6. Di Kampung ini terdapat antara 10 hingga 15 orang yang telah mengusahakan bepang pulut ini. Mereka meneruskan tradisi nenek moyang mereka yang telah meninggal dunia mengusahakan bepang pulut. Ada antara mereka yang telah mewarisi warisan nenek moyang mereka beberapa generasi termasuklah Zakaria Bin Ariffin yang telah menyerahkan pengusaharaannya kepada cucunya yang merupakan generasi yang ke-4.
Pada awal tahun 20-an yang lalu, menurut Tuan Aznita Binti Tuan Abdullah, Maryam Binti Abdullah atau nama gelarannya (mek ngiyang) adalah orang yang pertama yang telah mengusahakan bepang pulut ini7. Kata beliau lagi, cara pembuatan bepang pulut Maryam Binti Abdullah adalah yang paling asli8. Hal ini kerana, Maryam Binti Abdullah menggunakan bahan-bahan yang tradisional dan asli. Beliau menggunakan manisan kelapa yamg asli, dapur kayu dalam mengahasilkan bepang pulut dan menggunakan lesung untuk menumbuk beras pulut. Selain itu, pada setiap hari beliau akan bagun seawal 2.00 pagi untuk mengoreng beras pulut sehingga waktu subuh. Selepas beliau selesai menunaikan solat, beliau terus mengaulkan menisan dengan beras yang telah digoreng ketika panas-panas. Itulah keaslian bepang pulut yang dihasilkan.
Selepas kematian beliau, pembuatan bepang pulut diwarisi anak beliau ( Kalsum Binti Jusoh). Namun begitu, kesihatan anak beliau tidak mengizinkan oleh iu, Kalsum terpaksa berhenti meneruskan pengusahaan ini. Akan tetapi mengusaharaan ini tetap diteruskan oleh saudara yang berdekatan dengan rumahnya dan juga jiran-jirannya. Oleh itu, sehingga sekarang bepang pulut masih lagi bertahan.
Bepang pulut ini adalah resepi turun termurun nenek moyang yang terdahulu yang diteruskan hingga sekarang. Pada zaman dahulu makanan ini dijadikan sebagai pemanis mulut untuk dimakan dan boleh digantikan sebagai penganti kepada gula-gula9. Bepang ini disukai oleh setiap lapisan masyarakat tidak kira orang tua hingga kanak-kanak kerana kemanisan dan keranggupan yang dirasai. Bepang pulut ini kadang kala dijadikan bekal mereka untuk ke sawah atau ke kebun untuk mencari rezeki oleh orang-orang terdahulu. Makanan manisan dapat memberikan lebih banyak tenaga kepada mereka untuk melakukan aktiviti berat seperti mencangkul, menebas dan sebagainya.
Menurut Zakaria, asal usul nama bepang pada kuih tradisional ini ialah daripada batu bata yang digunakan untuk mendirikan rumah. Hal ini kerana, di Terengganu batu bata dipanggil batu bepang. Oleh kerana bentuk bepang segi empat yang sama dengan batu bepang maka tercetuslah nama bepang ini pada kuih tersebut. Oleh itu, sehingga sekarang Kampung Surau Panjang terkenal dengan bepang dan menjadi tumpuan bagi pelacong untuk datang ke kampung ini untuk mendapatkan bepang pulut10. Keunikan nama bepang pulut ini juga mendapat tarikan orang ramai yang tidak kenal ape itu bepang. Terutama orang yang tinggal luar daripada Terengganu.

KEISTIMEWAAN BEPANG
Bepang mempunyai keistimewaan yang tersendiri sama seperti kuih tradisional yang lain. Walaupun kuih tradisional ini hanya dipasarkan secara kecil-kecilan di Kampung Surau Panjang namun bepang pulut tetap menjadi kesukaan dan buah mulut bagi setiap lapisan masyarat pelbagai kaum terutamanya melayu, cina, india dan bangsa-bangsa lain.
Antara keistimewaan bepang ialah rasanya yang rangup dan manis membuatkan ramai terpegun dengan keenakannya. Hal ini menyebabkan ramai yang suka akan bepang. Bepang ini boleh didapatkan di Pasar Payang antara salah satu tempat yang menjadi kebiasaan orang ramai untuk mendapatkan bepang ini. Pasar Payang ini juga adalah salah satu tempat yang terkenal di Terengganu. Pasar Payang terletak di pusat Bandar Kuala Terengganu. Tempat ini adalah tempat untuk penggunjung membeli belah yang di sini terdapat pelbagai jenis barang yang menjadi kebanggaan Terengganu ada dijual di sini. Antaranya ialah kain batik, kain songket, keropok lekor dan juga bepang. Nasriah Binti Mohd Yusof adalah salah seorang pelanggan tetap bepang yang selalu mendapatkan bepang apabila beliau pulang ke kampung halamannya di Kampung Surau Panjang. Menurut beliau, beliau akan ke kilang membuat bepang untuk membeli bepang yang baru siap dibungkus kerana rasanya manis dan lemak bepang lebih sedap11. Selain itu, bepang ini juga boleh bertahan dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, pada bungkusannya tidak terdapat tarikh luput untuk dimakan.
Negeri Terengganu sebenarnya juga dikenali sebagai negeri pelancongan. Hal ini demikian kerana, Kerajaan telah memperkenalkan negeri ini sebagai sebuah pusat pelancongan yang baru. Keindahan dan keunikannya menjadi penggerak utama kepada pelancongan di Terengganu. Oleh itu, pelancong-pelancong yang datang ke Terengganu tidak akan melepaskan peluang untuk mendapatkan bepang untuk dijadikan buah tangan untuk dibawa pulang ke tempat mereka. Menurut Zakaria juga, ada juga pelancong yang datang ke kilangnya untuk melihat sendiri cara pemprosesan bepang ini iaitu pelancong dari Afrika dan Arab antaranya12.
Bepang ini juga menjadi tarikan bagi penduduk tempatan. Menurut Zaiton Binti Mamat, pendudukan akan membuat banyak tempahan apabila tiba musim kenduri-kendara, perayaan dan cuti sekolah13. Pada ada kenduri-kendara tidak kiralah majlis perkahwinan, majlis kesyukuran atau majlis aqikah penduduk tempatan akan mem buat tempahan bepang untuk dijadikan buah tangan kepada tetamu mereka yang hadir di majlis mereka. Tidak lupa juga pada pasangan raja sehari yang memilih bepang untuk dijadikan hantaran pada majlis perkahwinan mereka. Selain itu, bepang juga sesuai dibawa ketika pergi berkelah. Hal ini demikian kerana, bepang yang mengandungi beras pulut apabila dimakan kita akan rasa kenyang disamping rasanya yang manis dan rangup.
Kata salah seorang pekerja membuat bepang di kilang bepang iaitu Tuan Aznita Binti Tuan Abdullah, bepang ini sangat enak dimakan ketika ia masih panas yang baru siap digoreng dengan manisan14. Ketika itu, bentuk bepang belum lagi dibentukkan menjadi segi empat. Apabila ditarik untuk dimakan ketika panas-panas ianya seakan terdapat gam antara nasi dengan nasi pulut itu. Katanya lagi, seperti pizza yang diletakkan keju yang banyak dan dimakan ketika panas15. Akan tetapi untuk merasainya, pelanggan hanya boleh mendapatkannya ketika berkunjung ke kilang dan ketika itu proses membuat bepang sedang giat dilakukan. Oleh itu, ia hanya dapat dirasai oleh orang tertentu sahaja.
Kata Zakaria pula, istimewanya bepang ini adalah prosesnya yang agak rumit akan tetapi bahan-bahannya hanyalah beras pulut, manisan dan minyak masak. Bepang mengambil masa beberapa hari iaitu sekurang-kurangnya 3 hari untuk disiapkan. Pada mulanya, beras pulut direndam selama semalaman kemudian dikukus dan kemudian akan dijemur ditegah panas terik matahari selama sehari jika musim hujan pemprosesan bepang terpaksa diberhentikan untuk seketika. Selepas beras pulut betul-betul kering di atas tikar jemuran mulalah proses menumbuk beras tersebut supaya menjadi hancur sebiji-sebiji. Kumudiannya, beras tadi akan digoreng di dalam kuali dengan menggunakan minyak masak. Setelah itu, barulah boleh disira dengan manisan yang panas di dalam kuali dan digaul hingga sebati. Selepas itu, dipotong menjadi bentuk empat segi dan dibungkuskan16. Oleh itu, beliau mengatakan pemprosesan bepang ini sangat lah rumit akan tetapi bahan-bahannya hanyalah ssedikit.
Keistimewaannya pembukaan kilang-kilang pembuatan bepang di Kampung Surau Panjang ini dapat  memberi peluang pekerjaan kepada penduduk setempat. Hal ini demikian kerana, kebanyakan penduduk di kampung tersebut hanyalah pekerja sebagai petani. Bagi menampung kos perbelanjaan seharian kebanyakan wanita yang ini meringankan beban suami mereka mengambil peluang untuk bekerja di kilang bepang. Semua kilang bepang yang terdapat di Kampung Surau Panjang hanya menggunakan kemahiran penduduk setempat sebagai pekerja di kilangnya tanpa mengupah bekerja asing di kilangnya. Oleh itu, pengguna tidak lagi ragu tentang kebersihan dan keselamatan bepang ini. Disamping itu juga, 100 peratus penggusaha dan pekerja yang membuat bepang ini adalah muslim.

INOVASI PASARAN BEPANG
            Bepang yang diusahakan oleh Zakaria Bin Ariffin atau ZQ Bepang Pulut Surau Panjang nama kilangnya  milik ini sememangnya tidak asing lagi bagi penggemar makanan tradisi di Terengganu. Produk keluaran Bumiputera hasil kilang dapat dibanggakan kerana telah menembusi pasaran antarabangsa. Bepang ini telah mendapat sambutan daripada pasaran Brunie17. Selain itu, terdapat juga pelancong daripada Afrika, Arab dan New Zealand yang berminat dengan keenakan bepang dan telah membelinya untuk dibawa pulang. Tidak cukup dengan itu, pelancong-pelancong asing ini sanggup pergi ke kilang bepang itu sendiri untuk mendapatkan bepang dan untuk melihat sendiri proses membuat bepang13.
            Menurut zakaria lagi, antara peniaga luar dan orang perseorangan yang selalu membuat tempahan termasuk dari Johor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan beberapa lagi negara lain untuk dijualkan18. Ini membuktikan bepang di Terengganu bukan sahaja mendapat sambutan di Terengganu bahkan di seluruh negeri di Malaysia ini. Oleh itu, pada setiap hari pekerja di kilang milik Pok Ya wajib menyediakan sekurang-kurangnya 2,500 bungkus bepang pulut yang telah dipaketkan bagi memenuhi permintaan pelanggan19.
Menurut Zaiton pula, hasil pembuatan bepang beliau yang sememamgnya wajib dihantarkan di Pasar Payang Kuala Terengganu. Namun begitu, ada juga  peniaga luar dan orang perseorangan yang selalu membuat tempahan dengan untuk dijual di negeri Perlis, Pulau Pinang, Selangor dan beberapa negeri lain lagi. Selain itu, ada juga orang perseorangan ini mendapatkan tempahan bepang dengan beliau untuk di jual di Indonesia20. Hal ini membuktikan bepang ini juga telah mendapat sambutan daripada masyarakat Indonesia.
Dalam penghasilan bepang telah banyak berlaku perubahan dari segi teknologi dan inovasi dalam pelbagai aspek. Dalam aspek pembukusan bepang, pada awalnya menurut Zaiton, setelah selesai proses membuat bepang dan selesai dipotong bentuk segi empat akan dimasukkan ke dalam tin dan kemudian akan dibawa untuk dijajakan di Pasar Payang. Apabila pelanggan ini membelinya, bepang akan dijual mengikut kepingan yang telah dipotong tadi lalu baru dimasukkan ke dalam plastik21. Akan tetapi ini membuatkan bepang itu cepat lemau. Kemudian berlakulah inovasi pada pembukusan bepang ini. Bepang yang telah siap dipotong akan dimasukkan ke dalam plastik akan dikacipkan dengan stepler. Permintaan bepang semakin hari semakin bertambah. Oleh itu, menggunakan “stepler” masih tidak memadai dengan pemintaan yang sanggat banyak. Kemudian berlaku lagi kemajuan teknologi pada pembukusan bepang.
Menurut Zakaria, pembukusan ini tidak lagi menggunakan stepler tetapi menggunakan teknologi baru iaitu syiler untuk mengacip beungkusan tersebut. Selain itu, untuk mempercepatkan lagi bungkusan bepang plastik yang digunakan plastik biasa kemudian akan meletakkan pula kertas jenama pengusaha di dalamnya. Kerja ini membuatkan banyak masa digunakan, oleh itu kemudahan teknologi yang ada dimanfaatkan sebaik mungkin. Plastik biasa tadi diinovasikan dengan mengecopkan jenama pengusaha pada plastik itu sebelum digunakan untuk membungkus bepang22. Jenama pengusaha ini penting kerana akan memudahkkan pelanggannya membuat tempahan bagi yang berminat.
Pada tahun 80-an, teknologi baru digunakan dalam memproses bepang pulut. Kata Zakaria, pada mulanya, setelah selesai dijemur beras pulut. Beras pulut akan ditumbuk menggunakan lesung23. Akan tetapi dengan kudrat yang ada pada manusia ini penghasilannya terbatas. Oleh kerana tempahan semakin hari, tempahan bepang semakin bertambah jumlahnya. Proses menumbuk bepang ini digantikan dengan mesin dan tidak lagi ditumbuk dengan lesung menggunakan tangan. Penggunaan mesin ini dapat menambahkan lagi jumlah pengeluaran bepang. Kata beliau lagi, pada ketika dahulu penggeluaran bepangnya hanyalah 200 bungkus sehari namun dengan kemajuan teknologi yang ada ini beliau dapat menghasilkan 2,500 bungkus sehari24.

KESIMPULAN
            Bepang pulut ini dalah resepi turun temurun dari nenek moyang yang terdahulu lagi. Oleh itu, bepang pulut ini perlu diteruskan perwarisannya supaya generasi akan datang tahu apa itu bepang. Selain itu, harapan pengusaha-pengusaha ini adalah pengusahaan mereka ini mendapat sambutan dari generasinya untuk meriwasi makanan tradisi ini25.
            Pada masa akan datang diharapkan pengusaharaan bepang ini dapat diperluaskan lagi dan yang sedia ada pada masa ini semakin memajukan penggusaharaan mereka. Disamping itu juga, pihak kerajaan juga berperanan dalam memberi bantuan mesin atau subsisi beras pulut kepada pengusaha bepang bagi mengurangkan kos pengeluaran mereka. Hal ini kerana inflasi yang berlaku menyebabkan harga barang semakin meningkat. Dengan adanya bantuan kerajaan tadi pengusaha akan dapat menambahkan lagi jumlah keluaran mereka.
            Pengusaha bepang pulut juga berharap bepang pulut ini dapat dipasarkan dengan lebih meluas keluar negara. Hal ini juga dapat membantu meningkatkan ekonomi negara dan menaikkan nama Malaysia dipersadar dunia. Selain itu, diharapkan juga lebih banyak cawangan-cawangan yang dapat dibuka di seluruh Malaysia. Hal ini bagi memudahkan penggemar bepang mendapatkan bepang pulut ini.
            Telah banyak kejayaan bepang pulut ini yang menyebabkan bepang dapat menembusi pasaran Brunai. Selain merupakan lambang kepada negeri Terengganu yang menrik peminat pelancong-pelancong untuk datang ke Terengganu.
Pada keseluruhannya, penyelidik dapat mengetahui dan dapat memahami dengan sebaiknya cara memproses bepang ini. Oleh itu, penyelidik berharap pengusahaan bepang ini dapat diteruskan oleh generasi-generasi akan datang supaya ia tidak dilupakan begitu sahaja. Selain itu, keaslian bepang pulut dapat dikekalkan supaya keenakkan bepang dapat dikekalkan.



BIBLIOGRAFI        
https://www.youtube.com/watch?v=-1FLPDxmrA4
Majalah Suara Kita, keluaran 6, Mac 2015.
 Nariyah Binti Mamat, di Kampung Tok Dir, 14 Febuari 2016, 9.30 pagi.
Tuan Aznita Binti Tuan Abdullah, di Kampung Surau Panjang, 13 Febuari 2016, 11.00 pagi. Rosni Binti Abdullah, di Kampung Surau Panjang, 13 Febuari 2016, 11.30 pagi
Zaiton Binti Mamat, di Kampung Surau Panjang, 13 Febuari 2016, 10.30 pagi
 Zakaria Bin Ariffin ,di Kampung Surau Panjang, 23 Januari 2016, 5.30 petang.




Komentar

  1. Numpang promo ya Admin^^
    ayo segera bergabung dengan kami di ionqq^^com
    dengan minimal deposit hanya 20.000
    add Whatshapp : +85515373217 ^_~

    BalasHapus

Posting Komentar

Postingan populer dari blog ini

P2 bab 3

PULAU DUYUNG ADALAH LIDAH NEGERI TERENGGANU